+06308298924 info@chirographum.hu

Négy dolog, amit az építészekről tudni kell

az építészek rugalmasak

Az építészek minden tekintetben igyekeznek a megbízói igényekhez igazodni, legfőbb feladatuk, hogy a megbízó elképzelésének megvalósítását segítsék. Ugyanakkor sok jogszabály és rendelet köti a kezüket, amit sajnos nem befolyásolhatnak. A cél mindig a megbízó kérésének megvalósítása, úgy hogy az ne ütközzön a jogszabályi keretekbe – ha valamit korlátoz a szabályozás, vagy a helyi rendeletek, az nem az építészen múlik.

az építészek művészek

Az építészek művészek olyan értelemben, hogy magasan képzett szakemberek, akik évekig tanulták a szakma elsajátítását és tudásukat a több éves szakmai gyakorlat alatt csiszolták tovább. Az építészek szépérzéke ilyen formán nagyon fejlett, aminek segítségével nem csak használható, de szép házakat is tudnak tervezni – ha a megrendelő megfogadja a tanácsukat, az csak előnyére válhat az épületnek.

az építészek mérnökök

Az építészet összetett mérnöki tudományterület, amely az élet minden területéről merít információkat. A megbízó kérését olyan komplex rendszerbe kell illeszteniük, amit még egy számítógép agya is nehezen tudna levezetni. Egyes méreteknek, elrendezéseknek megalapozott mérnöki okai vannak, amelyeket sok esetben nehéz bemutatni a megbízónak, mert róla való beszéd is komoly előképzettséget igényel – minden vonal, amit az építész húz, többek között mérnöki döntések eredménye.

az építészek stílusokat jelenítenek meg

Az építész – mint magasan kvalifikált mérnök-művész – a megbízó kéréseinek megfelelően tervez. Egy-egy stílust stílusjegyek határoznak meg – gondoljunk a „mediterrán” házakra, vagy a „modern” épületekre, vagy a népi építészetre. Az építész képes olyan házat tervezni, amilyet a megbízó szeretne – az igényes, szép és minden értelemben jó épületek tervezésének csak a pénztárca szab határt – vagy a megbízó makacssága.